Sağlık

Polikistik Over Sendromu Diyabete Neden Olabilir!

En belirgin klinik özellikleri adet düzensizlikleri, androjen (erkeklik hormonu) fazlalığına bağlı kıllanma ve akne gibi cilt problemleri ve yumurtalıklarda çok küçük kistlerle karakterize bir hastalıktır.

Nedeni tam olarak çözülemese de çevresel ve genetik faktörlerin rol oynadığı tahmin edilmektedir. Tüm araştırmalarda en değerli klinik ve laboratuvar bulgusu insülin direnciyani.

İnsülin direnci nedeniyle bu hastalar çok çabuk kilo alabilirler. Bunun sonucunda insülin direnci kötüleşir ve hastanın klinik bulguları kötüleşir. PKOS hastalarında özellikle karın içi yağlanma (iç organ yağlanması) artışı çok daha belirgindir. Visseral adipozite, insülin direnci için en değerli risk faktörlerinden biridir. Sonuç olarak, dokular tarafından glikoz kullanımı zorlaşır. Bu durum tedavi edilmezse yıllar içinde kilo alımı daha belirgin hale gelir ve şeker hastalığına yakalanma riski artar.

‘PKOS hastalarında Tip 2 Diyabet görülme sıklığı arttı’

PKOS’lu hastalarda tanı anından itibaren aynı yaş grubundaki kadınlara göre diyabet insidansı önemli ölçüde artmıştır. Özellikle bel çevresi geniş olanlarda, ileri yaştakilerde ve ailesinde diyabet öyküsü olanlarda bu risk çok daha belirgin hale gelmektedir. PKOS’lu kadınlarda diyabet gelişme süresi kontrol grubuna göre 4-6 yıl daha erken olabilir. PKOS tanısı anında bu hastaların %30’unda bozulmuş glukoz toleransı ve reaktif hipoglisemi gibi glukoz metabolizması bozuklukları görülebilmektedir. PKOS hastalarının yüzde 8-10’unda tanı anında diyabet saptanabilir.

İleride 40-50 yaşına geldiklerinde PKOS hastalarında aynı yaş grubundaki diğer kadınlara göre 6-7 kat daha fazla diyabet gelişme riski vardır. Bu nedenle PKOS hastalığı diyabet açısından çok yüksek riskli bir küme olarak yakından takip edilmelidir.

PKOS hastalarında tanı anında diyabet ve bozulmuş glukoz toleransı için 75 gram glukoz tarama testi ve takip kontrol testleri erken tanı ve tedavi açısından çok değerlidir.

PKOS ve gebelik diyabeti.

PKOS hastalarında gebelik durumunda çok daha dikkatli olunması gerekmektedir. PKOS’lu hastalar, gebelik sırasında diyabet gelişimi açısından çok yüksek riskli kümelerin ortasında kabul edilir. Gebeliğin başından itibaren şeker takibi yapılmalı ve gebeliğin 20. haftasından sonra bu hastalarda 75 gram glukoz yükleme testi ile diyabet gelişip gelişmediği kontrol edilmelidir.

PKOS hastalarında diyabet gelişimi önlenebilir mi?

Asıl sorun insülin direnci ve visseral yağlanma olduğu için bu hastaların kilo almaması sağlanmalıdır. Özellikle düzenli egzersiz, karbonhidrattan fakir beslenme ve ideal kilonun korunması temel tedavi şekilleridir. İdeal kilo korunduğu takdirde birçok metabolik sorun en aza indirilebilir.

İlaç olarak metformin tedavisi glukoz metabolizması bozukluğu olan hastalarda kullanılabilir. Ancak PKOS birçok hormonal değişiklikle ortaya çıkan karmaşık bir hastalık olduğu için bu hastalığın tanı ve takibi mutlaka deneyimli endokrinologlar tarafından yapılmalıdır.  İlaç tedavisi konusunda doktorunuzun verdiği ilaç tedavilerini uygularsanız daha gerçekçi olacaktır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

of-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu